|
DRENAJ LIMFATIC
Caracteristici si contraindicatii
Drenajul limfatic reprezinta un complex de metode si tehnici manuale care sunt utilizate pentru facilitarea eliminarii lichidelor in exces din organism, pe care limfa le aduna si purifica, odata cu traversarea ganglionilor, inainte de a intra in circuitul sangvin. Aceasta forma de tratament reprezinta o tehnica de terapie naturista practicata din vremuri stravechi in Grecia Antica inca de pe vremea scolii de medicina contemporana a lui Hipocrat, in anul 390 - 400 d.H, insa punerea in practica a acestor metode au aparut in urma cu cateva secole.
Aceasta tehnica de masaj a fost pentru prima data prezentata in secolul XX de catre doi medici danezi si Estrid si Emil Vodder. Printre primii anatomisti care au emis notiuni privind sistemul limfatic se numara si Gaspare Asselli, in 1662. Lichidul limfatic reprezinta 15-17% din greutatea corpului, iar in achititate grecii il numeau „sangele alb”. Limfa purifica si permite ca cea mai mare parte a tesuturilor noastre sa se regenereze, luand cu ea toxinele si moleculele prea grele pe care sistemul venos nu le poate recupera.
Corpul uman este traversat de canale subtile prin care circula un curent imaterial. Pentru chinezi energia Qi evoca suflul, forta vietii si miscarea. El este impartit in doua parti complemetare, Yin si Yang. Chinezi cre ca fara energie, nu exista viata si ca, canalele energetice sau meridianele traverseaza corpul nostru, fiind in numar de 12 canale principale. Fiecare dintre ele trece printr-un organ principal. Modul in care limfa functioneaza si in care sistemul limfatic este organizat a fost descoperit in sec. XVIII. Cuvantul “limfa” provine din limba latina “limpidus” care inseamna clar, limpede si poate de aceea, din cauza transparentei cuvantului, el a ramas putin cunoscuta in istoria medicinii. Ea mai este denumita “elixirul vietii”, aliat al sanatatii si frumusetii.
Drenajul limfatic are rol detoxifiant, ajuta la marirea capacitati de aparare a organismului fata de orice infectie, stimuleaza celulele imunitare, amelioreaza cicatricile, amelioreaza ridurile, eczemele si actioneaza asupra imbatraniri tesuturilor si ajuta la crestea imunitati, favorizeaza acumularea in capilarele limfatice a tuturor reziduurilor prezente in tesuturi si elimina staza limfatica. Masajul de drenaj limfatic amelioreaza bolile autoimune, ajuta la eliminarea grasimilor, combate procesele inflamatorii cronice sau acute si creste tranzitul intestinal, sinuzitele cronice, sindromul de oboseala cronica, bronsitele cronice etc.
Manevrele drenajului trebuie sa fie extrem de blande, deoarece limfa circula chiar sub epiderma si este un adjuvant in tratamentul diverselor dereglari din organism, dar este si un mijloc important de a mentine si preveni starea de echilibru a organismului. Revitalizarea si mentinerea in forma a intregului sistem limfatic din organism, este solutia perfecta pentru prevenirea aparitiei unor imbolnaviri, pentru activarea sistemului imunitar si mentinerea in forma a tesuturilor. Medici in general recomanda efectuarea sedintelor de drenaj limfatic in medie de 2-3 ori pe saptamana.
Contraindicatii :
-afectiunile cardiace (angina pectorala, insuficienta cardiac, obstructiile coronariene si valvulopatiile semnificative etc),
-infectiile acute;
-hemoragiile
-inflamatiile la debut;
-trombozele venoase;
-tumori maligne.
- hipertiroidism sautuberculoza,
-sindroamele febrile;
-procesele neopazice active etc.
|
|